Wolff: 'Zwakke Massa-zaak is als een slechte soap'

Wolff ziet de pogingen van Massa om de FIA voor het gerecht te slepen voor de titel van 2008 als onzinnig en tevergeefs. Ondanks zijn hoop op een precedent voor zijn eigen gewin ziet de Oostenrijker de zaak als een slechte soap.

Wolff: 'Zwakke Massa-zaak is als een slechte soap'

De kruistocht van Felipe Massa tegen de FIA houdt de paddock nog altijd druk bezig. Voor Mercedes-chef Toto Wolff zorgt de bijzondere zaak rond het beroemde Crashgate-schandaal van 2008 en de uitspraken van oud F1-opperhoofd Bernie Ecclestone voor gemengde gevoelens.

Eerder gaf de Oostenrijker nog aan de zaak met interesse en nieuwsgierigheid te volgen. Niet vanwege persoonlijke interesse, maar de hoop om de mogelijke successen van Massa te gebruiken voor eigen gewin.

Geen zaak

Die hoop is volgens Toto tevergeefs. De Oostenrijker ziet namelijk niet in dat Felipe echt een sterke zaak heeft tegen de FIA. Het schrappen van de complete Grand Prix van Singapore uit de resultaten van 2008 is immers niet te rijmen met de sportieve reglementen. Ondanks zijn voorzichtige hoop om Abu Dhabi 2021 te heropenen wil Wolff bovendien geen precedent scheppen dat iedereen toestaat om lukraak resultaten in twijfel te trekken:

"Ik denk niet dat hij een zaak heeft, om eerlijk te zijn. We tekenen voor de sportieve reglementen. Ze zijn heel duidelijk en je legt je eraan vast als licentiehouder."

"Als iedereen situaties open zou zetten dan zou de sport in wanorde vervallen, en zeker als je kijkt naar complete kampioenschappen: er zijn zoveel dingen die een invloed hebben op of je wint of verliest dat ik eerlijk gezegd de zaak niet zie."

Soap

Aan de civiele kant van de zaak ziet Toto meer kansen. Massa zou immers kunnen claimen dat het onrechtmatige verlies van de titel van 2008 hem financiële schade toegebracht heeft. Een wereldkampioen wordt immers meer betaald en heeft meer mogelijke sponsordeals dan een runner-up. De schade identificeren en omzetten in geldbedragen zal echter niet meevallen. Herr Wolff geniet in ieder geval mee van de soap die zich voor hem lijkt te ontvouwen:

"Aan de civiele kant, ik weet het niet, laten we evalueren of er schades zijn die geclaimd zouden kunnen worden. Ik denk reputatie, ze hebben een moeilijke positie, wat is het? Maar ja, voor mij is dit alsof je een telenovela kijkt, of een soap die zich voor me afspeelt."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool