Luxemburg wil meer verdienen aan tanktoerisme, verhoogt brandstofprijzen

Het Groothertogdom Luxemburg staat in Noord-Europa bekend als het land met de goedkoopste benzine en diesel. Dat blijft het ook, maar toch gaan de prijzen begin 2020 omhoog.

Aral Luxemburg

De officiële lezing voor de accijnsverhoging luidt dat Luxemburg het tanktoerisme wil indammen, om zo de eigen milieudoelstellingen te halen, maar u en wij weten dat grensbewoners echt nog wel over de grens komen tanken, zo lang de brandstofprijzen niet gelijkgetrokken worden. Al was het alleen maar uit gewoonte, of om ook nog even wat goedkope tabak te scoren. De mooie woorden maskeren het verlangen om wat meer te verdienen aan buitenlandse tankers, dat ziet iedereen.

Tussen februari en april 2020 wordt E10 en Euro98 tot 3 cent per liter duurder, diesel tot 5 cent per liter. De laatste keer dat ondergetekende in Luxemburg tankte - 2 weken geleden - kostte een liter Euro98 €1,285 (E10 komt er uit principe niet in, maar die zat ronde de €1,21). In Nederland liggen deze prijzen 40 tot 50 cent hoger.

80% verkopen aan buitenlanders

Volgens het Luxemburgse CBS is slechts 20% van alle brandstofverkopen voor de Luxemburgers zelf, de rest komt allemaal op het conto van de tanktoeristen uit Frankrijk, Duitsland, België, en de Nederlanders die op doorreis zijn. Niet heel verwonderlijk, als je ziet dat het 602.005 inwoners tellende land maar liefst 234 tankstations telt. En soms ook niet de kleinste: de Aral Berchem - met ondergrondse tanks met een inhoud van 800.000 liter - zet per maand 9 miljoen liter weg. Per jaar draaien de Luxemburgse pompen een omzet van €2 miljard, dat is 3% van het Luxemburgse BBP.

Een sterke afname door de voorgenomen accijnsverhogingen verwachten we niet, een eerdere belastingverhoging leidde evenmin tot een lagere afzet, alleen tot een minder sterke stijging. Uw benzine is in Luxemburg nog steeds wezenlijk goedkoper, en op de een of andere manier doet een mogelijke besparing van 3 euro op een tankbeurt hele rare dingen met een mens. Je zal ze de kost geven die vlak voor de pomp op de laatste benzinedampen stil komen te vallen. Een probleem dat elektrische rijders niet hebben.