Kwartaalwinst Tesla maakt beurshandelaren lyrisch

Het vierde kwartaal van 2019 leverde Tesla voor de tweede keer op rij een winst(je) op. De stijgende inkomsten en de steeds stabiele leveringen van Model 3's zijn daar debet aan. Elon Musk kan blij zijn met tientallen procenten winst op de beurskoers

Elon Musk

In december werden alleen al in Nederland 12.000 Tesla's Model 3 op de markt gezet. Het zorgde er mede voor dat Tesla een goed kwartaal had. Op een omzet van $7,4 miljard maakte het bedrijf van Elon Musk $105 miljoen winst. Op jaarbasis was 2019 nog geen winstgevend jaar, onder de streep blijft een verlies van $775 miljoen over.

Op de beurs worden de cijfers echter met groot gejuich ontvangen. Gisteren steeg het aandeel nabeurs nog met vele procenten. Dat komt mede door de vooruitzichten voor 2020. De maker van elektrische auto's komt binnenkort met de Model Y en de Chinese Gigafactory moet dit jaar zijn volledige capaciteit bereiken en auto's rechtstreeks in 's werelds grootste markt voor elektrische auto's gaan leveren. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een nieuwe fabriek in Duitsland.

Elon Musk heeft als doel om in dit jaar meer dan een half miljoen auto's te verkopen en te leveren. Van de Nederlandse markt hoeft Elon echter niet veel te verwachten. De nieuwe belastingregels, waarbij de bijtelling op elektrische auto's omhoog is gegaan zorgt ervoor dat in januari nog maar 36 Tesla's op naam zijn gezet in ons land.