Blinde man gaat voor snelheidsrecord

Met zijn Corvette C6 wil Dan Parker meer dan 322 kilometer per uur halen.

Blinde man gaat voor snelheidsrecord

Negen jaar geleden verloor Amerikaanse drag racer Dan Parker zijn zicht toen hij een horrorcrash beleefde met zijn Corvette uit 1963. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten. Als machinaal metaalbewerker bleef Parker met behulp van audioapparatuur aan het werk. Via zijn bedrijfje financierde hij de bouw van een aangepaste Corvette C6. Met deze auto wil hij het wereldrecord voor de snelste blinde man zetten.

Recordbreker

Het is niet de eerste keer dat Dan op jacht gaat naar een record. In 2013 bouwde hij al een driewielige motorfiets om het snelheidsrecord op de na te jagen op zoutvlaktes van Bonneville. Het jaar erop lukte hem dat, in directe competitie met mensen die wel konden zien waar ze heen gingen. Parker staat bekend als de snelste blinde man van Amerika, maar wil nu voor de wereldtitel gaan.

Blinddoek

Het record is op dit moment in handen van de Brit Mike Newton en staat op 322.6 kilometer per uur. De officiële naam van het Guinness World Record is ironisch genoeg "fastest speed for a car driven blindfolded". Die blinddoek mogen ze van Dan wel achterwege laten: “Of course, for me the blindfold will not be necessary.” Bij een voorzichtige testrun wist hij al 244 kilometer per uur op de klok te zetten.

Zien met je oren

Hard gaan in een rechte lijn lijkt simpel, maar er moeten altijd correcties gemaakt worden. Hoe doet Dan dat dan? Allereerst doet zijn team een testrun om de middenlijn van de run vast te stellen. Deze datapunten worden ingevoerd in een audio-systeem dat Dan signalen geeft om hem te vertellen waar hij is vergeleken met de middenlijn en welke stuurcorrecties hij uit moet voeren. Dezelfde techniek gebruikt hij om pennen en andere zaken te fabriceren. Met een schuifmaat en aansturing door geluidssignalen kan hij precies meten of hij de goede maten te pakken heeft.

Sponsoring

Het project wordt ondersteund door de National Federation of the Blind en Cruise, de autonome mobiliteitsdivisie van General Motors. Dan wil met zijn recordpoging aantonen dat mensen met een beperking niet hulpeloos zijn: “My 2008 Corvette is a purpose-built race car and I designed every aspect of it. With the work of the Blind Driver Challenge, we will not only demonstrate that a blind person can drive a vehicle safely, but that we can do it at over 200 mph. Together we hope to inspire blind people and to demonstrate our capacity, make history by setting a new world record and show the potential of new technology like self-driving cars to help blind people break barriers in everyday mobility.”

Autosport
  • Columbus Ledger-Enquirer
  • National Federation of the Blind, Columbus Ledger-Enquirer