Tijdschema Grand Prix van Groot Brittannië

De race op Silverstone is de eerste met het nieuwe sprint format. Hier lees je precies hoe het weekend in z'n werk gaat.

Tijdschema Grand Prix van Groot Brittannië

Voor het eerst sinds het dramatische knockout-systeem van 2016 heeft de Formule 1 het format van het Grand Prix weekend veranderd. Met een 'Sprint-Qualifying'-race op de zaterdag hoopt de organisatie het spektakel beter te verdelen over een driedaags weekend. Om ruimte te bieden aan de race is het tijdschema compleet op de schop gegaan. We zetten het even op een rijtje.

Vrijdag

  • 15:30-16:30: Vrije Training 1

De traditionele trainingsdag wordt voor de race op Silverstone gehalveerd. De ochtendsessie is geschrapt, waardoor de eerste trainingssessie pas plaatsvindt om half drie. Dan kan Max dus nog wat langer in bed blijven liggen dan normaal.

  • 19:00-20:00: Kwalificatie

Pas in het begin van de avond krijgen we de auto's weer op de baan te zien. Stipt om zeven uur Nederlandse tijd gaan de mannen de strijd aan om startposities in de kwalificatie. Er wordt echter geen pole position toegekend, aangezien de kwalificatie niet de startvolgorde voor de Grand Prix, maar voor de sprint race bepaalt. Alle auto's zullen op de Soft band deelnemen aan de sessie.

Zaterdag

  • 13:00 - 14:00: Vrije Training 2

Zaterdagmiddag krijgen de teams de laatste kans om hun setup te verfijnen voor de twee aankomende races. Na de sessie vallen de auto's onder parc ferme regels en mogen er geen aanpassingen meer gedaan worden. De auto apart afstellen voor de sprint race en de Grand Prix is er dus niet bij.

  • 17:30-18:30: Sprint Qualifying

Wederom lijkt het de Formule 1 een goed idee om rond etenstijd de belangrijkste sessie van de dag te organiseren. Om half zes trekt het veld de eerste bocht in voor een race van 17 ronden. Hierbij rijdt iedereen op de zachtste band en zijn er uiteraard geen pitstops.

De winnaar van Sprint-Qualifying krijgt drie punten en de pole position voor de Grand Prix. Voor P2 zijn er nog twee punten te verdienen, terwijl de derde man met een enkel puntje de douches in gaat. De rest van het veld krijgt aan de hand van hun resultaat in de sprint race een startpositie op de grid voor de Grand Prix toegewezen.

Zondag

  • 16:00: Grand Prix van Groot Brittannië

Zoals vanouds is er op de zondag niets meer en niets minder dan de Grand Prix. Omdat de traditionele kwalificatie vervangen is door de sprint race is de bandenkeuze volledig vrij. Door het tijdsverschil met de Britten start de race iets later dan we gewend zijn van een Europese GP, maar dat mag de pret niet drukken. Na ongeveer twee uur komt het ongebruikelijke weekend op Silverstone aan z'n einde.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool