Valtteri Bottas: 'Lewis Hamilton wil graag dat ik blijf'

Volgens Bottas ziet Sir Lewis hem niet graag vertrekken. Helaas ligt dat besluit niet in handen van de zevenvoudig wereldkampioen. Valtteri moet nog tot september wachten voordat zijn lot bekend wordt.

Valtteri Bottas: 'Lewis Hamilton wil graag dat ik blijf'

De soap rond professionele bowlingbal, fietsfanaat en Mercedes' gouden tweede rijder Valtteri Bottas blijft maar doormodderen. Dankzij een door Toto Wolff ingestelde nieuwe deadline is de druk zelfs groter dan ooit. Als het aan Lewis Hamilton ligt blijft de vaak tegenvallende Fin echter nog even. Ondanks de uitspraken van Mr. Wolff heeft Lewis dus kennelijk geen zin in een strijd met de veelbelovende George Russell.

Beste optie

Tegenover Finse publicatie MTV News (niet van de muziek) doet Valtteri een boekje open over de situatie tot nu toe. Uiteraard verzekerde hij zijn landgenoten ervan dat hij nog niets concreets kan en mag zeggen, maar tussen neus en lippen door liet hij toch een bijzondere uitspraak vallen:

"Ik kan niet zeggen met wie we gaan praten en wat er aan de hand is, maar de zaken worden besproken zodat we de beste optie voor volgend seizoen kunnen vinden."

Valtteri klinkt hierbij niet erg zeker van zijn zaak. 'De beste optie voor volgend jaar' zou dus zomaar een stoeltje bij Williams of Alfa Romeo kunnen zijn. Zonder de enorme druk van een topteam zou hij daar zeker een solide prestatie kunnen leveren.

Lewis wil me niet kwijt

MTV vroeg Bottas meteen naar wat zijn teamgenoot vond van een mogelijke exit. Valtteri was daarin stellig: Hamilton heeft er - uiteraard - totaal geen belang bij dat zijn Wingman vervangen wordt. Helaas voor Lewis ligt de beslissing bij het team. Ondanks zijn status heeft de 'langdurig zieke' zevenvoudig wereldkampioen er volgens Bottas weinig invloed op:

"Ja, Lewis heeft me heel direct verteld dat hij graag wil dat ik zijn teamgenoot ben. Samen kunnen we het heel goed. Het is een feit dat coureurs er geen vreselijk grote invloed op kunnen uitoefenen. Ja, er zit een grotere machine achter die uiteindelijk die beslissingen neemt."

September

Een deel van die grotere machine is Toto Wolff. In een interview met Bild stelde de Oostenrijker een deadline in. Daarbij deelde hij onbedoeld tegelijkertijd een steek onder water uit naar Bottas:

"We moeten tussen de stabiliteit van Valtteri en het talent van George - waar de toekomst ligt - een keuze maken. Ik wil de kwestie in september afgerond hebben, zodat beide [coureurs] zich goed kunnen voorbereiden voor het volgende seizoen."

Bottas is volgens zijn eigen manager dus niet het talent en niet de toekomst, maar wel lekker veilig en stabiel. En dat moet toch pijn doen. Met de nieuwe regels van 2022 in het vooruitzicht lijkt het echter toch aannemelijker dat Wolff en co de man kiezen die de nieuwe auto mede ontwikkeld heeft. Russell in een onbekende auto zetten heeft eerder gewerkt, maar het risico is waarschijnlijk toch te groot voor een formatie als Mercedes.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1