'Wheeler Dealer' Mike Brewer veilt persoonlijke collectie

Hold out your hand! De bekendste autohandelaar van TV zet zijn eigen wagens te koop.

'Wheeler Dealer' Mike Brewer veilt persoonlijke collectie

Het is de laatste tijd een rage: automotive persoonlijkheden die hun eigen collectie de deur uit doen. Met de extreem hoge prijzen van tegenwoordig is dat misschien ook niet zo vreemd. Na 'nieuwe media'-sterren als Tyler Hoover en Freddie Tavarish doet een oudgediende een duit in het zakje: Mike Brewer.

De olijke Brit werd bekend als de luidkeelse autoverpatser naast monteur Edd China in het populaire Discovery Channel programma Wheeler Dealers. Na een verandering van management bij de show en geruzie achter de schermen viel de samenwerking echter uit elkaar.

Smaakvolle selectie

Op TV leek Brewer altijd veel te geven om de pegels dan om het glimmende blik dat hij verhandelde, maar in het echte leven hield hij er toch een uitgebreide en smaakvolle collectie op na. Via Silverstone Auctions biedt hij vijf van zijn wagens te veil aan. Het aanbod loopt flink uiteen: van een bescheiden Austin Seven tot een opzichtige Ferrari 360. We zetten ze even op een rijtje.

1 | 1961 Austin Seven £15.000 - £18.000

Een Mini uit de tijd dat MINI als merk nog helemaal niet bestond. Onder de vlag van de British Motor Corporation werd het model aanvankelijk onder meerdere merk en typenamen verkocht. Zo had je de Morris Mini Minor, Wolseley Hornet, Riley Elf en de Austin Se7en (net als de film). De rode exemplaar is een van de laatste Se7ens voordat de Austin-variant ook de Mini-aanduiding aannam.

Brewer kocht de Austin begin vorig jaar uit de collectie van Amerikaanse verzamelaar Phil Reed. Het wagentje werd samen met een zeldzame Cooper 1275 S overgedragen aan de Wheeler Dealer. Onder de kap vinden we de bekende 850 cc A-Series viercilinder met 34 pk's, gekoppeld aan een handgeschakelde vierbak. Omgerekend moet de Se7en tussen de 17.579 en 21.094 opbrengen. De advertentie bekijk je hier.

2 | 1966 Ford Lotus Cortina Mk1 £45.000 - £55.000

Als eerste echt snelle Europese Ford is de Lotus Cortina nog altijd een legende. De eerste generatie geldt als een icoon vanwege z'n successen in de rallysport en de toerwagenracerij. De wagen van Brewer is een van de laatste uit die eerste serie en werd enkele jaren geleden volledig body-off gerestaureerd.

De wagen was een jongensdroom voor Mike, maar vanwege zijn drukke leven en grote collectie werd de Cortina naar eigen zeggen te weinig gebruikt. Na de restauratie werd de teller overigens op nul gezet. Sindsdien zijn er slechts 5.924 mijlen (9533 km) bij gekomen. Voor een bedrag tussen de €52.685 en €64.393 is de wagen van jou. De 105 pk sterke 1,6 liter Lotus Twin Cam vierpitter kan dus nog wel even mee. De advertentie vind je hier.

3 | 2002 Ferrari 360 Spider F1

De reguliere 360 wordt vaak vergeten als het minder geïnspireerde verbindingsstuk tussen de iconische F355 en de scherpere F430. Toch is het een van de laatste echt smaakvolle Ferrari's, zonder alle hyper-aggressieve kieuwen, luchtinlaten en scherpe lijnen. Met de open Spider kun je bovendien extra genieten van de natuurlijk ademende, 400 pk sterke Tipo F131 3,6 liter V8. Zelf roeren gaat helaas niet: de auto is namelijk voorzien van de gerobotiseerde F1-transmissie met schakelflippers.

Brewer kocht de subtiel donkerblauwe Fezza begin dit jaar als een opknapper. Sindsdien is er veel werk verricht aan onder andere de ophanging, het dakmechanisme en de motorruimte. Bij het herindelen van Mike's collectie trok de 360 echter aan het kortste eind. Met omgerekend slechts 58.029 kilometer op de klok kan de Ferrari nog wel even vooruit. De geschatte opbrengst ligt tussen de €64.434 en €76.149. De auto bekijk je hier in detail.

4 | 1967 Austin Mini Cooper 1275 S £50.000 - £60.000

Tegenwoordig is het een doodnormale typenaam, maar in de sixties stond Cooper nog echt ergens voor. De visionaire F1-constructeur John Cooper werd losgelaten op de bescheiden Mini en maakte er zomaar een ware race- en rallyheld van. De ultieme uitmonstering was de 1275 cc Cooper S, uitgebracht in 1963. Met maar liefst 76 pk was deze versie zo snel dat zelfs de Britse en Australische politie een serie bestelde als snelle interventiewagens.

Dit groene exemplaar werd samen met de Austin Se7en door Mike Brewer overgenomen van Phil Reed. De wagen heeft een bijzondere geschiedenis als de persoonlijke Mini van niemand minder dan John Cooper zelf. Reed had de wagen in de vroege jaren '80 rechtstreeks overgekocht van Cooper. Sindsdien is het autootje tot in de fijnste puntjes gerestaureerd. Tussen de €58.542 en €70.251 mag de Mini weg. Details vind je hier.

5 | 1972 Citroën SM 2.7 £35.000 - £45.000

De SM kennen we hier in ons koude kikkerlandje vooral als 'de auto van Johan Cruijff', maar het model was veel meer dan dat. De excentrieke auto versmolt de eigenzinnige en innovatieve techniek van Citroën met de passie en power van destijds door de Fransen overgenomen Maserati. De 170 pk 2,7 liter V6 werd speciaal voor de wagen ontworpen om te voldoen aan het strenge Franse belastingsysteem. De voorwielaangedreven GT beschikte onder andere over hydropneumatische ophanging, variabele stuurbekrachtiging, inboard schijfremmen voor en meebewegende bochtverlichting.

Brewer kocht de SM jaren geleden met deuken in vrijwel ieder paneel en een geruïneerde motor. Na een jarenlange restauratie -waarbij onderdelen van over heel de wereld verzameld werden - won de auto meteen een Concours d'Elegance bij de Britse National Citroën meeting. Mike heeft een zwak voor de wagen, maar gebruikt hem te weinig om hem te houden.

De SM zal binnenkort een stuk gewilder worden vanwege de betrokkenheid van een andere Britse autopersoonlijkheid. Voor een aflevering van The Gran Tour heeft niemand minder dan Jeremy Clarkson plaatsgenomen in de groene schoonheid. De prijs van €40.958 tot €46.809 kan na de vertoning van de aflevering dus nog wel eens omhoog gaan schieten. De advertentie vind je hier.

12-15 november

De Mike Brewer collectie gaat tussen 12 en 15 november van de hand op de NEC Classic Motor Show in Birmingham. Bieden kan op de vloer, via de telefoon of online via Silverstone Auctions.

Cargasm
  • Silverstone Auctions