Jeremy Clarkson: 'Formule 1 werkt alleen op TV'

Volgens de TV-legende heeft het geen enkele zin om een Grand Prix live bij te wonen. Als sport werkt de Formule 1 immers alleen op TV.

Jeremy Clarkson: 'Formule 1 werkt alleen op TV'

Jeremy Clarkson kennen we als iemand die graag zijn ongezouten meningen de ether in knalt. Dat kan over van alles gaan, maar recentelijk heeft J.C. zich steeds meer beziggehouden met de Formule 1. Uiteraard is ook daarbij niets of niemand heilig. Zo heeft de 62-jarige TV-legende al uitgehaald naar zowel Sir Lewis Hamilton als Max Verstappen.

Dit seizoen nam hij voor het eerst in tijden zelfs live deel aan het Grand Prix-circus. Als gast van het Alpine-team woonde Clarkson de Grand Prix van Bahrein met veel enthousiasme bij, zo bleek uit een interview tijdens Martin Brundle's bekende gridwalk.

Geen bal aan

In zijn traditionele (en soms zeer controversiële) column voor The Sunday Times was dat enthousiasme echter als sneeuw voor de zon verdwenen. Na alle spanning en sensatie in de opbouw naar de start vond Jeremy de race namelijk geen bal aan:

"Ik vloog uit de lift, rende langs de bar - ik was zo opgewonden - en ik nam mijn plek in op het balkon toen de startlichten uitgingen. Er was lawaai, en al snel schoot er een slang vaan auto's langs. En toen was er een tijdje minder lawaai, en toen schoten ze weer langs, en realiseerde ik me dat ik eigenlijk niet wist wie waar was in de rangorde."

Structureel probleem

De saaie en verwarrende kijkervaring is volgens Clarkson een structureel probleem met de Formule 1. Een probleem dat naar zijn mening zelfs nooit anders is geweest. Bij zijn eerste Grand Prix-ervaring op Silverstone in 1973 merkte hij al dat het vrijwel onmogelijk is om de actie mee te krijgen vanaf de tribune. Zonder tientallen cameraposities en herhalingen die context geven was er voor de toeschouwer eigenlijk weinig te beleven:

"Omdat mijn enige sport ervaring tot op dat punt badminton spelen met William Hague (Brits politicus) was, was ik verslaafd. En ik zwoer naar zoveel mogelijk Grand Prix te gaan als ik kon tot het einde der tijden. Een belofte die duurde tot, ooh, ongeveer 15 minuten na de herstart."

"Dit is het probleem met de Formule 1 als een live evenement. Je moet heel erg veel geluk hebben om een incident te zien, en zelfs als je dat doet is het vaak over in een flits. En er zijn geen slow-motion herhalingen om je te helpen te begrijpen wat het veroorzaakte. Dit is een sport die eigenlijk alleen gewerkt heeft op televisie."

Clarkson opperde dat de sport er tegenwoordig gezonder uitziet dankzij Drive To Survive, social media, en een focus op toegankelijkheid voor de fans, maar het structurele probleem is niet opgelost. In Bahrein besloot hij na al die opwinding de race uiteindelijk toch op TV te gaan volgen. We zullen Jezza dus waarschijnlijk niet snel terugzien op de grid.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, BWT Alpine F1 Team