Druk op Spa loopt op: 'Zet een chicane bij Eau Rouge!'

Na het tweede dodelijk ongeval in vijf jaar wordt de roep om veranderingen op Spa Francorchamps steeds sterker. Huidige en voormalige F1-coureurs en teambazen roepen de organisatie op de baan veel veiliger te maken. De oplossing? Het terugbrengen van de verguisde chicane vóór Eau Rouge.

Druk op Spa loopt op: 'Zet een chicane bij Eau Rouge!'

Een kleine twee weken na het dodelijke ongeval van Nederlandse F4-racer Dilano van 't Hoff wordt de kritiek op het legendarische circuit van Spa Francorchamps steeds heviger. Van 't Hoff was immers de tweede coureur in vijf jaar die in de sectie na het beroemde Eau Rouge/Raidillon-complex het leven liet.

Na het overlijden van F2-coureur Anthoine Huber in 2019 werden er grondige wijzigingen doorgevoerd aan het circuit, maar de dood van Dilano bewijst volgens criticasters dat er niet genoeg gedaan is. Totdat de snelheden in die sector sterk verminderd zullen worden blijft het gevaar bestaan.

Het kan zo niet langer

Volgens tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen is het dan ook hoog tijd om iets te doen aan de layout van het roemruchte circuit in de Ardennen. De FIA en de Formule 1 werken immers op allerlei fronten aan de veiligheid, maar hebben de ouderwets gevaarlijke bochtencombinatie op Spa vrijwel ongemoeid gelaten. Mika meent tegenover Viaplay dat het zo niet langer kan:

"Dit is een gevaarlijke sport. Daar kun je niet omheen. Iedereen weet het, de coureurs ook. De FIA werkt een hoop aan de veiligheid. De circuits worden verbeterd, de uitloopstroken uitgebreid en de auto's versterkt. En wanneer er dan zoiets gebeurt, is het een verschrikkelijke tegenslag."

"Natuurlijk moet het veranderd worden. Er gebeuren veel ongelukken in die bocht. Het veroorzaakt zulke gestoorde situaties. Natuurlijk praat iedereen over hoed geweldig Eau Rouge is. Maar kom op, we kunnen niet met mensenlevens spelen."

Häkkinen kreeg bijval van Mercedes-chef Toto Wolff. De Oostenrijker van mening dat de dood van twee jonge, veelbelovende coureurs geen ander resultaat kan hebben dan grondige wijzigingen aan het circuit:

"We houden van de baan, maar we moeten erover nadenken. Als coureur hou je van Eau Rouge, maar je kunt het gewoon niet zo laten zitten. Wanneer twee jonge mensen, die er niets aan kunnen doen, daar sterven, dan moet je de baan veranderen."

Dé oplossing

Waar Häkkinen en Wolff alleen maar roepen om algemene veranderingen, hebben andere criticasters van het circuit concretere plannen. Alfa Romeo F1-coureur Zhou Guanyu ziet het liefst dat de snelheid er volledig uitgehaald wordt bij Eau Rouge en Raidillon. De Chinees - die een goede vriend van Anthoine Hubert was - neemt een voorbeeld aan de alom verguisde chicane die in 1994 haastig neergelegd werd na de dood van Ayrton Senna op Imola:

"Voor mijn part moet de layout veranderd worden. Ik verloor een vriend van mij daar in 2019, Anthoine [Hubert], dus het doet een beetje pijn daar. Het is zeker een iconische bocht, maar gewoon voor de veiligheid. We hebben teveel levens verloren in het verleden en ik denk dat het tijd is. Ik zag een paar videos van 1994, denk ik - toen er een kleine langzame chicane was. Ik denk dat dat de juiste manier voor de toekomst is."

Zhou's suggestie werd op zijn beurt gesteund door zesvoudig Grand Prix-winnaar Ralf Schumacher. De Duitser is er zeker van dat een langzame chicane zoals die in 1994 levens zou redden:

"Je zou [de chicane] weer vóór Eau Rouge neerzetten. Dit reduceert de snelheid drastisch en daardoor ook het risico op een frontale crash op hoge snelheden."

'Noodzakelijk kwaad'

Sleutelen aan de layout van Spa Francorchamps zal - ondanks de nobele intenties - geen populaire beslissing zijn. De chicane van 1994 wordt immers nog steeds aangehaald als een van de meest verschrikkelijke aanpassingen in de geschiedenis van de sport. Alleen de lukraak geplaatste bandenstapels op het circuit van Barcelona datzelfde jaar kunnen als nog erger bestempeld worden.

Het gevoel voor historie en purisme kan de veiligheid echter niet eeuwig in de weg staan. Aangezien de toekomst van Spa al op losse schroeven staat kan het circuit het zich bovendien niet veroorloven om de Formule 1 nog een reden te geven het contract te verbreken. Het verbasteren van Eau Rouge/Raidillon is wellicht een 'noodzakelijk kwaad' om de Grand Prix van België voor te laten bestaan.

Formule 1
  • Formula 1, NL Beeld / Wenn / Proshots