U kunt weer een nieuwe Porsche 911 met handbak kopen

Porsche is lief voor verstokte aanhangers van de manuele transmissie. Ook al kunnen wij niet echt een reden vinden om anno 2019 nog een handbak in je sportauto te bestellen, bieden de Duitsers hem toch aan in de nieuwe 911. Maar niet in alle modellen.

911 schakelpook

Heuglijk nieuws voor linkerpedaalfetisjisten: naast Aston Martin komt nu ook Porsche (weer) met een handgeschakelde 7-bak. Althans, in de VS, waar het voornaamste doel van zo'n uitrusting het weren van carjackers is. De handbak komt naar de 911 (992) Carrera (4)S, de instappers zijn alleen met PDK verkrijgbaar.

Als gezegd: we zien zelf het nut van een handbak in een sportauto met 400+ pk niet helemaal in*, maar wie het wil, kan het krijgen. In de praktijk zal alsnog 99% van de klanten voor de PDK gaan. We zijn in afwachting van antwoord van Porsche of deze optie ook naar Europa overwaait of niet. Ook Corvette bood in de C7 een handbak aan, de nieuwe C8 is voorlopig alleen met automaat beschikbaar. Fabrikanten als Ferrari en Lamborghini hebben al laten weten de optie niet meer aan te bieden.

Update. Antwoord van Porsche: "The 992 C2S and C4S models with manual transmission for the EU-region will be available in the first half of 2020. USA is the biggest market for the 911 with manual transmission and therefore this market was prioritized."

*Okee, het maakt de auto wel significant lichter, en een bak die te vroeg of te laat opschakelt als je sportief aan het rijden bent is ook niet fijn. Maar meestal zijn moderne dubbelkoppelaars aardig goed afgesteld.