De Bugatti Chiron is in standaard vorm al een enorm indrukwekkende auto, maar het beste is nooit goed genoeg in de wereld van extreem dure hypercars. Vijf jaar na de lancering van het model komt het merk daarom eindelijk met de Super Sport. Precies volgens schema dus: bij de Veyron duurde het precies net zo lang. De SS moet de Chiron wederom neerzetten als de koning van de luxe hypercars.
Niet nieuw
De Super Sport is gebaseerd op de speciaal aangepaste recordwagen die in 2019 een snelheid behaalde van 490.484 kilometer per uur. Om het record te vieren werd een gelimiteerde serie van dertig Super Sport 300+ modellen gebouwd. De reguliere Super Sport is eigenlijk de verfijnde productieversie van die wagens.
Dat betekent 1.600 pk en 1599 Nm uit de bekende quad-turbo achtliter W16. Het maximumkoppel is bovendien beschikbaar van 2.000 tot 7.000 toeren. Een extreem platte curve dus. Dankzij grotere, meer efficiënte turbo's is de gasrespons sterk verbeterd. De nul naar honderd sprint vindt Bugatti niet zo boeiend: het begint bij 200. En daar ben je al in 5,8 seconden. De 300 wordt in 12.1 seconden aangetikt en 400 wordt 'zeven procent sneller' bereikt dan de normale Chiron.
Longtail
Naast het extra vermogen zijn de belangrijkste wijzigingen uitgevoerd aan het koetswerk van de Chiron. De auto is maar liefst 25 centimeter langer dan het standaard model. Een echte longtail dus. Het extra plaatwerk en een herziene diffuser dienen om de luchtweerstand te verminderen en daarmee de auto sneller, stabieler en stiller te maken. De lucht is immers de grootste vijand van een extreme hypercar. Ronde gaten in de voorste spatborden helpen ook mee, maar zijn bovendien bedoeld als verwijzing naar de oude EB110 SS.
Ultieme GT
Volgens CEO Stephan Winkelmann is de Chiron SS vooral bedoeld als de ultieme GT. De auto moet in alle comfort op zeer hoge snelheid continenten kunnen doorkruisen. Een rondje op Zandvoort is dus niet zo'n goed idee. Daar heeft Bugatti inmiddels de Pur Sport voor, een Chiron in een soort trainingspak.
De Super Sport is eigenlijk een SS300+ met alle luxe van het reguliere model erin. Bovendien is de auto iets geknepen: je mag 'maar' 440 kilometer per uur. Dat is overigens niet om de banden te beschermen. Het speciaal voor de auto ontwikkelde Michelin Pilot Sport Cup 2 rubber kan volgens Bugatti met gemak 500 kilometer per uur aan.
Zeven cijfers
Zoals je mag verwachten van een Bugatti wordt de prijs niet in minder dan zeven cijfers uitgedrukt. De Chiron Super Sport moet minimaal €3.2 miljoen op gaan leveren. De Nederlandse prijs zal met een exorbitante BPM-aanslag waarschijnlijk vele malen hoger liggen. Maar als je al serieus over een Chiron na kunt denken moet dat natuurlijk geen enkel probleem zijn.
- Bugatti