Kooptip: de Corvette Grand Sport Roadster uit Fast Five

Zin in spanning en sensatie? Deze Fast Five is een magneet voor onzinnige, spectuculaire actie.

Kooptip: de Corvette Grand Sport Roadster uit Fast Five

De Fast Saga, zoals hij nu heet, wekt bij ons gemengde gevoelens op. De eerste twee (of drie?) films waren vermakelijke misdaadfilms met straatraces als decor. Natuurlijk waren er een paar onrealistische stunts, maar over het algemeen bleven ze redelijk met beide benen op de grond. Met uitzondering van 100-traps versnellingsbakken en gaspedalen met veertien standen natuurlijk.

Na Tokyo Drift volgde een reboot die de franchise enorm succesvol maakte. Met Fast & Furious zette de serie een trend in naar steeds meer bizarre stunts en steeds minder racerij. We kijken nu alweer aan tegen de negende film, die na een paar keer uitstellen in juni toch uit moet komen. We zijn de draad al een tijdje kwijt wat betreft het verhaal, maar de auto's kunnen ons nog steeds bekoren.

Fast Five

Zo herinnerden we ons de Corvette Grand Sport Roadster waarin Dom en Brian van een spoorbrug een rivier in springen nog goed. De auto werd gebruikt in de openingscene van Fast Five uit 2011. De 'Vette stond op de zelfde trein als de Ford GT40 die een belangrijke rol heeft in het verhaal. Preparateur Mongoose Motorsports bouwde twaalf Corvettes voor de film, waarvan er tegenwoordig nog maar drie over zijn.

De Corvette in de film.

Green screen model

Het exemplaar dat te koop staat bij Volo Auto Sales in het Amerikaanse Volo, Illinois is nog in zeer goede staat. Het gaat namelijk niet om een een stuntauto in de klassieke zin van het woord. De Chevy werd gebruikt als green screen-model voor de scene waarin Brian en Dom van de brug springen. De auto heeft dus niets meer gedaan dan figureren op een platform terwijl de twee acteurs aan touwtjes hingen. Ondanks zijn rol is de auto toch volledig rijdbaar. Naar goed Amerikaans gebruik is de Corvette uitgerust met een 380 pk-sterke 5,7 liter Chevy smallblock V8 een een drietraps automaat.

Meer dan dit heeft de auto niet hoeven doen.

Replica

Aangezien er maar één Grand Sport Roadster met deze specifieke body bestaat is de Fast Five-Corvette gewoon een replica. Het is zelfs geen echte Corvette. Om tijd en geld te besparen bouwde Mongoose Motorsports de auto's op met buizenframes die het bedrijf zelf ontworpen had. Na de opnames werd de auto overgenomen door de logistiek coordinator van de studio. De man voegde de 'Vette toe aan zijn prive-collectie omdat de auto vrijwel ongeschonden uit de opnames kwam en de meeste tijd met Vin Diesel en Paul Walker doorgebracht had.

Een echte neppe

De Fast Five-Corvette gaat op 14 april onder de hamer. Volo Auto Sales schat de opbrengst tussen de $95.000 en 100.000. Veel voor een replica, zou je zeggen, maar Mongoose Motorsports heeft een officiële licentie van General Motors om de Corvette Grand Sport te produceren. De Fast Five-auto staat bovendien op kenteken als een Corvette uit 1966, ondanks het feit dat de Grand Sport alleen in 1963 gebouwd werd. Heel duidelijk wordt het verhaal er niet van, maar dat maakt niet zoveel uit. Zo lang -ie de weg maar op mag. Zin in wat actie? Dan kun je hier de advertentie bekijken.

Cargasm
  • Volo Auto Sales