Nikita Mazepin liet zich weer van z'n beste kant zien op Sochi (video)

De Russische allemansvriend maakte zich ook in zijn thuisrace weer mateloos populair. In gevecht met Yuki Tsunoda liet de kunstmest-erfgenaam zich van zijn gebruikelijke onsportieve kant zien.

Nikita Mazepin liet zich weer van z'n beste kant zien op Sochi (video)

Sommige dingen verleer je niet, zoals fietsen. Voor Nikita Mazepin lijkt dat echter ook te gelden voor onsportief rijgedrag. De Rus is al meerdere keren verguisd om zijn neiging op het allerlaatste moment de deur dicht te gooien voor een achteropkomende tegenstander, vooral wanneer het gaat om teamgenoot Mick Schumacher.

Tijdens de Grand Prix van Rusland was de Haas van Mazepin voor de TV-camera's grotendeels onzichtbaar (tot hij aan he eind op inters voorbij kwam aan de ploeterende Lando Norris), maar buiten beeld deed hij wederom zijn best zijn tegenstanders het leven zuur te maken.

Opvangen

Bij het uitkomen van bocht 10 kreeg Mazepin te maken met de aanstormende AlphaTauri van Yuki Tsunoda. De Japanner kwam met DRS-assistentie rap dichterbij, terwijl de Haas midden op de baan bleef rijden. Niets aan de hand, tot zover.

Het probleem ontstond echter meteen daarna: zodra Mazepin door had dat Tsunoda de buitenkant gekozen had ving hij hem op door dezelfde kant op te sturen. Yuki zat hierdoor gevangen tussen de Haas en de muur en moest noodgedwongen van zijn gas af.

Onsportief gedrag

Mazepin's stunt ging niet onopgemerkt. Van de FIA kreeg hij de zwart/witte Driving Standards-vlag te zien. Wanneer een coureur deze nog een keer krijgt kan er een zwarte vlag volgen, waarna hij uitgesloten wordt van de wedstrijd.

Op het eerste gezicht zou je kunnen echter zeggen dat waarschuwing onterecht is: je mag immers één keer van je lijn af om te verdedigen. Volgens raceleider Michael Masi is het niet de hoeveelheid moves, maar de manier waarop de Rus zich verdedigde, zo zei hij tegenover The-Race:

"Door bocht 12 was het de move waarbij hij zo laat de baan over ging vóór Yuki, die met DRS aan het inhalen was. Het is één van die dingen waarvan we een paar keer wat gezegd hebben en waarvoor we de zwart/witte vlag vaker gegeven hebben. Het is onsportief gedrag en niet iets dat we zullen tolereren."

Te laat bewegen is al eerder - en veel zwaarder - afgestraft. Bekende voorbeelden zijn de knijpactie van Michael Schumacher op Rubens Barrichello op de Hungaroring in 2010 en de ruwe stuurbeweging van Max Verstappen op Kimi Raikkonen op Spa in 2016.

Subtiel anders

Op de vraag of er na alle kritiek vanuit collega-coureurs, de media en de paddock misschien even gepraat moet worden met Nikita over zijn aanpak reageerde Masi ontkennend:

"Ik denk niet dat dat het geval is - we kijken naar incidenten op basis van wat er gebeurd is. Als iemand's specifieke rijstijl...we hebben waarschijnlijk 20 subtiel andere rijstijlen op de baan. Dus, ja. [Mazepin] heeft misschien wat bezoekjes gebracht aan de stewards gedurende dit seizoen. Ik denk dat als je alles bekijkt dat er andere coureurs zijn die er waarschijnlijk meer zijn. Dus ik zou niet willen suggereren dat er iets aan de hand is of dat er zorgen zijn. Als het waard is om iets te onderzoeken, dan doen de stewards dat natuurlijk."

Mazepin wilde zelf niet specifiek reageren op het incident: Ik weet het niet zeker. Ik bewoog één keer en ik denk dat de manier waarop de baan er ligt - het is een recht stuk, maar geen recht stuk. We moeten er naar kijken. Ik wil het eerst bestuderen voordat ik wat zeg."

Formule 1
  • URALKALI Haas F1 Team