'Fernando Alonso rijdt Indy 500 bij Andretti'

De jacht op de Triple Crown of Motorsport gaat door. Fernando Alonso lijkt nu echt rond te zijn met Andretti Racing om deel te nemen aan de Indy 500 van 2020. Kennelijk zijn de problemen tussen Honda en de Spanjaard opgelost.

Fernando Alonso

Als u de kop boven dit stuk leest, denkt u vast dat u een artikel van 9 januari opnieuw leest. Kan kloppen, want het is exact dezelfde tekst. Toen was het een gerucht dat ging. Nu is het nog steeds niet bevestigd, maar het is de Spaanse sportkrant AS die het nieuws brengt op gezag van een betrouwbare bron. De krant zegt dat de aankondiging elk moment kan komen.

Het blijft een bijzondere gang van zaken dat Fernando Alonso uitgerekend bij Andretti gaat racen. Het team van Michael Andretti rijdt immers met Honda-motoren en de relatie tussen de Spanjaard en de Japanse autofabriek is sinds het McLaren-debacle niet al te best meer te noemen.

Het lijkt er nu echter op dat zowel Alonso als de Japanners over hun ego kunnen stappen en elkaar weer de handen schudden. Fernando zal net als in 2017 met wagen nummer 29 aan de start van de Indianapolis 500 komen te staan. De andere rijders bij Andretti zijn Alex Rossi, Ryan Hunter Rae, Colton Herta en Marco Andretti.

Triple Crown

Inzet van het geheel is niet alleen dat het leuk is om net als Rinus Veekay mee te mogen rijden op Indianapolis, maar voor Alonso staat de Triple Crown op het vizier. De Spanjaard kan een van de weinige coureurs worden die deze bekroning voor zichzelf kan opeisen (alleen Graham Hill wist het om alle drie de kronen te winnen). Fernando heeft twee van de drie staken van de kroon al op zijn palmares, de winst in de GP van Monaco en het wereldkampioenschap in de Formule 1, maar de overwinning van de Indy 500 mist nog.

In 2017 leek het er even op dat Alonso in de buurt kon komen, maar ook daar kreeg zijn Honda-motor toen technische problemen. In 2019 deed de Spanjaard nog een gooi naar de titel, maar in (a-)typische McLarenstijl werd dat een fiasco. Des te opvallender is het overigens dat Fernando Alonso geen contract meer met het papayakleurige team heeft en dat zij met twee andere coureurs aan het Indycar-seizoen zullen deelnemen.