Pablo Emilio Escobar Gaviria is wellicht de meest bekende drugsbaron aller tijden. The King of Cocaine nam met zijn Medellin kartel de onderwereld over en veroorzaakte vrijwel eigenhandig de cocaïne-epidemie in Amerika. Naast criminele en zelfs politieke ambities had Señor Escobar nog een passie: auto's. In 1979 begon Don Pablo aan in racecarrière in de Copa Renault 4, een cup serie met gelijke auto's.
Een beetje meer gelijk
Na zes races lag Escobar tweede in het kampioenschap. Dat kwam echter niet omdat hij nou zo'n natuurtalent was. Pablo werd telkens ingehaald in de bochten, maar zijn Renault was opvallend snel op de rechte stukken. Het leek er sterk op dat zijn 4 een beetje meer gelijk was dan de rest. Maar daar durfde natuurlijk niemand wat van te zeggen. Heel vreemd.
De RSR
Escobar was al snel flauw van zijn Renaultje en kocht daarom begin jaren '80 een zeldzame Porsche 911 RSR uit 1974. En niet zomaar een RSR: het ging namelijk om de auto van tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Emerson Fittipaldi. De auto was voorzien van een luchtgekoelde drieliter zescilinder boxer met 315 pk en woog slechts 900 kilo.
De Braziliaanse legende had de Porsche gebruikt tijdens de eerste International Race of Champions een serie waarin twaalf kampioenen uit verschillende raceklassen tegen elkaar streden in gelijke auto's. Fittipaldi zette de Porsche op pole position voor de openingsrace op Riverside International Raceway. Emerson kwam echter te laat opdagen bij de rijdersbriefing en kreeg daarom een gridstraf van tien plekken. Uiteindelijk viel hij uit met een brandstoflek.
Neppe 935
De Porsche bleef actief na het eerste IROC-seizoen actief in de Amerikaanse race scene in vrijwel ongewijzigde vorm. Don Pablo had echter andere plannen met de unieke 911. Om de wagen competitiever te maken werd hij voorzien van bodywerk geleend van de veel snellere 935. Met die wilde spoilers en een Martini-livery werd de RSR ingezet in verschillende races en hillclimbs in Zuid-Amerika, zonder al teveel succes.
Roger Penske
Pablo Escobar moest zijn hobby uiteindelijk opgeven om zich te concentreren op zijn 'bedrijf', maar verkocht de Porsche nooit. Na zijn dood in 1993 verdween de auto in opslag. Later werd de 911 door legendarische Amerikaanse raceteam-eigenaar en IROC-bedenker Roger Penske teruggehaald naar Amerika. Penske ontdeed de wagen van de 935-panelen en restaureerde de Porsche naar de originele specificatie en Fittipaldi-livery.
Wisselgeld
Als een van de 15 RSR IROC-wagens en met die rijke, grimmige geschiedenis is het geen verrassing dat de Porsche niet voor een paar stuivers over de toonbank gaat. Exclusieve autohandelaar Atlantis Motor Group in Boca Raton, Florida vraagt minimaal $2.2 miljoen voor de Porker. Dat zou voor ome Pablo wisselgeld geweest zijn: de man had ten tijde van zijn dood een waarde van $30 miljard. Dat is tegenwoordig zo'n $59 miljard.
Voor degenen die niet op de erfenis van een beruchte drugsbaron kunnen rekenen is het toch best veel geld voor een oude 911. Toch is de RSR IROC een uniek stukje geschiedenis. En dat is wel wat waard.
- DuPont Registry, Petrolicious