Pikes Peak International Hillclimb verbiedt motorfietsen

De legendarische heuvelklim staat vanaf volgend jaar officieel geen tweewielers meer toe. Volgens de organisatie is het simpelweg te gevaarlijk.

Pikes Peak International Hillclimb verbiedt motorfietsen

In de motorsport heb je talloze legendarische circuits, rally stages en drag strips, maar er is maar één berg: Pikes Peak. De 4.302 meter hoge piek in Colorado weet al sinds 1916 de grootste waaghalzen in de sport aan te trekken. Met vaak zelfgebouwde, enorm krachtige voertuigen probeerden deze mannen en vrouwen zo snel mogelijk de top te bereiken. In tegenstelling tot de meeste evenementen was de 'Race To The Stars' open voor allerlei vreemde creaties: in de Unlimited-klasse zijn er tot op de dag van vandaag eigenlijk geen regels.

Er gaat van alles de berg op bij de PPIHC.

Tweewielers verbannen

Die vrijheid wordt vanaf volgend jaar gedeeltelijk aan banden gelegd. Motorfietsen zijn vanaf 2022 niet meer welkom bij de Pikes Peak International Hillclimb. Reden is de fatale crash van Ducati-racer Carlin Dunne in 2019. De organisatie had de deelname van tweewielers de afgelopen twee jaar opgeschort in afwachting van een onderzoek Na twee jaar is de conclusie duidelijk. Op volle snelheid een berg opknallen in niets meer dan een leren overall en een helm om je te beschermen is niet meer van deze tijd.

In een persbericht gaf voorzitter Fred Veitch een verklaring: "Motorfietsen zijn een deel van de geschiedenis van de race geweest sinds 1916 en het is opwindend en tragisch geweest voor deelnemers en fans. Dit was een lang proces en een moeilijk besluit, maar we geloven dat het de juiste beslissing is en dat het in het belang van de organisatie is op dit moment."

Carlin Dunne (36) verloor zijn leven op de Peak in 2019.

Begrijpelijk

Het besluit van PPHIC is an sich begrijpelijk: het meer dan twaalf kilometer lange parcours heeft op meerdere plekken geen vangrails, waardoor een schuiver kan leiden tot hard contact met een rots of een hele lange val. De overlevingskansen van een motorrijder die op hoge snelheid een fout maakt zijn nihil.

Het is niet de eerste keer dat motorfietsen verbannen zijn van de berg: van 1983 tot 1994 waren motoren ook niet toegestaan. Net zoals nu was het te wijten aan de dood van een rijder. Bill Gross werd tijdens de editie van 1982 geraakt door een andere deelnemer en verloor daarbij zijn leven. Bovendien deden motoren om verschillend redenen bij slechts 41 van de 99 edities mee.

Geaccepteerd risico

Het schrappen van motorfietsen roept echter wel de nodige vragen op. De heuvelklim is nauwelijks gevaarlijker dan de extreme wegraces in Ierland en de beroemde Isle of Man TT. Bij dat laatste evenement zijn dodelijke ongelukken eerder regel dan uitzondering. Toch gaat de TT ongestoord verder. Het gevaar hoort er nu eenmaal bij. Zodra je op de motor stapt heb je de risico's gewoon geaccepteerd.

Je kunt je dus afvragen of een organisatie de coureurs tegen zichzelf in bescherming moet nemen. Een kilometers diep ravijn instorten met een open sportwagen is immers niet veel minder gevaarlijk. Het maakt het grof gezegd alleen iets makkelijker om het lichaam te vinden. Hoe het ook zij, PPIHC neemt in ieder geval geen risico meer. Je leven op het spel zetten doe je als motorrijder vanaf nu maar ergens anders.

Autosport
  • PPIHC, Red Bull, Ducati
  • KTM