Amerikaan gebruikte $5.1 miljoen coronasubsidie om supercars te kopen

Door meerdere vervalste aanvragen wist Mustafa Qadiri bij de Amerikaanse overheid budget los te peuteren voor een kleine supercar-verzameling.

Amerikaan gebruikte $5.1 miljoen coronasubsidie om supercars te kopen

We zitten inmiddels midden in het tweede jaar van de COVID-pandemie. Nog altijd is het wereldwijd voor een groot aantal bedrijven niet toegestaan om open te zijn. In Nederland proberen we de geleden financiële schade op te vangen door steunpakketten vanuit de overheid. In Amerika is dat niet anders. Meestal gaat het geld naar de mensen die het echt nodig hebben, maar sommigen zien de programma's als een prima kans om de staatskas lekker leeg te trekken.

Grootschalige fraude

Volgens de lokale justitie is Mustafa Qadiri uit Irvine, Californië een van die opportunistische fraudeurs. De man begon al in mei vorig jaar met het indienen van aanvragen voor het Payment Protection Program. Die werden zonder problemen uitgekeerd, maar later bleek dat Qadiri's vier genoemde bedrijven helemaal niet actief waren. Dan kun je dus ook geen verlies lijden. Daarnaast waren bankgegevens en andere belangrijke info rond de bedrijven vervalst en zou Qadiri de persoonsgegevens en handtekening van een ander gebruikt hebben.

Luizenleventje

Via zijn frauduleuze aanvragen wist Mustafa Qadiri uiteindelijk zo'n $5.1 miljoen te vergaren. Gelukkig voor de aanklagers deed hij daar geen rustige, onopvallende investeringen mee. Qadiri ging op luxe vakanties, spekte zijn bankrekening en begon met het aanleggen van een verzameling supercars. Gek genoeg trok zijn flamboyante gedrag de aandacht van de Amerikaanse fiscus.

302 jaar

Na een kort onderzoek werd Qadiri acht keer fraude, zes keer witwassen en identiteitsdiefstal ten laste gelegd. Vanzelfsprekend werd het overgebleven subsidiegeld en de drie supercars in beslag genomen.

Het ging daarbij om een Ferrari 458 uit 2011, een Lamborghini Aventador S uit 2018 en een Bentley Continental GT uit 2020. Een woordvoerder voor de openbaar aanklager verklaarde aan The New York Times dat meneer Qadiri tot 302 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Zijn advocaat weigerde wijselijk om te reageren.

Nieuws
  • US Attorney L.A.