Nieuwe BMW 2-serie Coupe kan er mee door

Na al de enorme grilles is de nieuwe 2 een ware verademing. Toch is de sportieve Coupe niet zonder z'n schoonheidsfoutjes.

Nieuwe BMW 2-serie Coupe kan er mee door

De ontwerpafdeling van BMW is de laatste tijd met veel dingen bezig, maar mooie auto's ontwerpen is er niet een van. De gigantische grilles op de 7-serie, X7, 4-serie, M3/M4 en i4 trekken zeker de aandacht, maar dat is zeker niet altijd even positief. Om over de iX nog maar te zwijgen. We keken daarom al reikhalzend uit naar de nieuwe 2-serie Coupe, de laatste echte BMW. De auto stelt in de gepresenteerde M240i-uitmonstering niet teleur.

GC, AT, GT

De 2 Coupe is de enige in de 2-reeks die zijn vermogen nog naar de juiste wielen stuurt. Naamgenoten 2 Gran Coupe, 2 Active Tourer en 2 Gran Tourer staan stuk voor stuk op het voorwielaangedreven MINI-platform. Twee ervan zijn zelfs oubollige MPV's. Nu de 3-serie groter is dan de meeste generaties van de 5 is de 2 Coupe de laatste echt lichtvoetige. sportieve BMW met achterwielaandrijving.

Klassiek silhouet

Het basisrecept maakt dus een hoop goed, zeker in combinatie met de befaamde twin turbo zescilinder. Maar wat vinden we van de verpakking? Gelukkig heeft BMW de verleiding kunnen weerstaan om dezelfde enorme neusgaten toe te passen als bij de 4. De 2 Coupe mag door het leven met meer traditionele en bescheiden horizontale nieren.

Toch lijken de nieren in de verhouding tot de kleine koplampjes alsnog vrij groot. Het helaas toch wat rommelig front wordt afgemaakt door enorme driehoekige luchtinlaten op de hoeken. De gaten doen geen eer aan het elegante, op de klassieke 2002 geïnspireerde silhouet van de auto. Waarschijnlijk zullen de mindere uitvoeringen de agressieve bumper echter niet meekrijgen.

Gesmolten kont

Het wordt een beetje moeilijker om de auto mooi te vinden als we de achterkant bekijken. De kont van de 2 Coupe lijkt een beetje gesmolten met z'n laag geplaatste, vreemd vormgegeven achterlichten. Gelukkig is de achterbumper wel een stuk minder druk getekend dan de voorpartij. Al met al geven we de auto toch een ruime voldoende (6.2, 6.5?), zeker gezien de huidige staat van BMW's modellenaanbod.

Drie varianten

De nieuwe 2 Coupe komt er aanvankelijk in drie smaakjes: 220i, M240i en 220d. Bij de goedkoopste variant heb je een 184 pk viercilinder onder de kap. De sprint van 0-100 doe je in 7.5 seconden en de topsnelheid is 236 kilometer per uur.

Voor de echte snelheidsduivels is er de M240i met een 374 pk-sterke twin turbo zescilinder. Nul naar honderd duurt met de sportversie slechts 4.3 seconden en de top is afgeregeld op 250 kilometer per uur.

Wil je sportief, maar toch een beetje zuinig dan kun je kiezen voor de 220d. De 190 pk viercilinder diesel wordt ondersteund door 48V mild-hybride techniek om door de emissietests te komen. De sprint doet -ie in 6.9 seconden en de top staat op 237 kilometer per uur. Sneller dan de benzineversie dus.

Verdere varianten staan nog op de planning, zoals de 230i met 245 pk viercilinder. Uiteraard komt er uiteindelijk ook een M2.

Geen pretpakket

Geen van de drie varianten is vooralsnog te bestellen met een handbak. Je zit steeds vast aan de achttraps Steptronic automaat met koppelomvormer. De M240i heeft een Sport versie van de transmissie met flippers aan het stuur, maar is niet leverbaar zonder XDrive. Het pretpakket van een zescilinder voorin, een handbak in het midden en aandrijving naar achteren is dus (nog) geen optie.

2022

De nieuwe 2 Coupe zal zijn publieke debuut maken dit weekend tijdens het teruggekeerde Goodwood Festival of Speed. Het model wordt in elkaar geschroefd in Mexico en zal begin 2022 op de markt komen. Over prijzen is nog niets bekend.