Ga GTI's pesten met deze Nederlandse GMC Typhoon

Deze brok Amerikaanse kliko-plastic gaat een een stuk harder dan je zou denken.

Ga GTI's pesten met deze Nederlandse GMC Typhoon

Bij het woord 'stoplichtsprint' denk je al snel aan kanonnen als de Audi RS6, Nissan GT-R of een willekeurige Tesla. Er zijn maar weinigen die een ongeïnspireerde, met goedkoop plastic gevulde Amerikaanse SUV uit de jaren '90 in dat plaatje plaatsen. Toch is de GMC Typhoon een auto die je niet mag uitvlakken in een rechte lijn. Er gebeurt namelijk een hoop meer onder die vierkante motorkap dan je zou verwachten.

Syclone

De Typhoon is het overdekte broertje van de legendarische GMC Syclone, een kleine pickup die vanaf 1991 Ferrari's en Porsches vernederde op de Amerikaanse wegen.

Dankzij een flink aangepaste 280 pk 4,3 liter V6 met een dikke turbo van Mitsubishi, een versterkte viertraps automaat en vierwielaandrijving kon de 'minitruck' van nul naar honderd knallen in slechts 4,3 seconden. Op dat moment was er buiten absolute exoten als de Bugatti EB110 GT, Jaguar XJR-15 en Ferrari F40 om niets dat de Syclone bij kon houden.

Deze Syclone staat nog steeds te koop in Nederland.

Syclone XL

De Typhoon was in essentie dezelfde auto, maar dan een stuk zwaarder. Door de extra panelen en een tweede zitrij woog de Typhoon 1734 kilo, ongeveer honderd meer dan zijn pickup-broer. Hierdoor steeg de sprinttijd van 4,3 naar 5,5 seconden, waardoor de SUV nog altijd twee tienden sneller was dan een Ferrari Testarossa.

GTI-killer

Tegenwoordig zijn tijden boven de vijf seconden niet meer zo indrukwekkend als dertig jaar geleden, maar dat betekent niet dat je geen lol kunt hebben met de Typhoon. De auto geldt nog steeds als een absolute sleeper. Je zou met de kleine SUV nog steeds patsers in verlaagde GTI's kunnen pesten, bijvoorbeeld. Een nieuwere Golf R is echter weer wat te hoog gegrepen.

Uit de winterslaap

Het exemplaar dat we op Marktplaats aantroffen is net ontwaakt uit een lange winterslaap. Volgens de aanbieder heeft de GMC een tijd op bokken gestaan, maar werd hij regelmatig even gestart om te kijken of alles nog in orde was. Zelfs de versnellingsbak werd daarbij even door zijn verzetten geleid. De Typhoon is een van de laatste uit zijn soort en kwam al in 1994 naar ons land. Inmiddels staat er 153.034 kilometer op de klok.

Aangezien er slechts 4697 Typhoons gemaakt zijn tussen 1991 en 1993 en daar maar erg weinig naar Nederland gekomen zijn is de auto met recht een buitenkansje te noemen. Voor slechts €12.500 staat de reuzendodende SUV bij je op de oprit. Interesse? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • Dan via Marktplaats