BMW gaat terug naar Le Mans in 2023

Via een kleine omweg laten de Duitsers ons weten dat een langverwachte terugkeer in de pijplijn zit. BMW verruilt de Formule E en DTM voor de nieuwe LMDh-klasse.

BMW gaat terug naar Le Mans in 2023

Het gonsde vorige week al even door de wandelgangen na de cryptische uitspraken van BMW M CEO Markus Flasch, maar het is nu zo goed als bevestigd: voor het eerst in 24 jaar zal BMW zich gaan bemoeien met de topklasse van de langeafstandsracerij. BMW kiest daarbij voor dezelfde low-budget aanpak als rivalen Audi en Porsche door zich te verbinden aan de LMDh categorie. Deze hybride prototypes op LMP2-basis zullen in 2023 hun intrede gaan doen en komen lijnrecht tegenover de recent geïntroduceerde Le Mans Hypercars te staan.

1999

De laatste keer dat BMW een rol van betekenis speelde op Le Mans was in het drukbezette 1999. Tegenover Toyota, Mercedes, Audi, Nissan en Panoz wist de inmiddels iconische V12 LMR zich dat jaar stand te houden. Niet op pure snelheid, maar op ijzersterke betrouwbaarheid. En door geen acrobatische toeren uit te halen op het rechte stuk, natuurlijk. Sindsdien hebben de Le Mans-projecten van het Beierse merk zich beperkt gehouden tot de GT2 en GTE-klasse, met als laatste wapenfeit een tiende plaats (30ste overall) voor de M8 GTE in 2019.

Daytona

Als het aan Herr Flasch ligt komt BMW in 2023 na bijna een kwart eeuw weer terug op het legendarische Franse circuit. Via een post op Instagram laat hij weten dat BMW dat jaar terug zal zijn op Daytona voor de bekende 24 uurs race. Bijgevoegd is een afbeelding van de V12 LMR 'Art Car'. We mogen er dus wel vanuit gaan dat Flasch het niet heeft over de nieuwe M4 GT3, maar over een nieuw LMDh-prototype. Daarmee wordt in ieder geval een deelname aan het Amerikaanse IMSA-kampioenschap bevestigd.

Aangezien de Daytona 24 traditioneel gebruikt werd als een generale repetitie voor Le Mans, is het geen flinke sprong om aan te nemen dat BMW de overstap zal wagen naar het Europese circuit. Beide markten zijn immers belangrijk voor het merk. Qua marketing en PR kan BMW sowieso wel een boost gebruiken.

Tweede leven

Technische details heeft BMW nog niet vrijgegeven, maar de grote lijnen voor de klasse zijn al duidelijk. Alle auto's moeten gebaseerd zijn op LMP2-chassis van vier aangewezen fabrikanten: Ligier, Multimatic, Oreca en Dallara. Aangezien Multimatic met Audi en Porsche in zee gegaan is zal BMW die optie waarschijnlijk niet kiezen.

Wel verwachten we een soortgelijk motorconcept: de Audi en Porsche zullen gebruik gaan maken van een vierliter twin turbo V8 die z'n strepen heeft verdiend in de Bentley Continental GT3. Aangezien de zesinlijn van de M4 GT3 lastig in een prototype met middenmotor te passen is, zal BMW de V8 uit de M6 GT3 waarschijnlijk een tweede leven geven. Dat scheelt immers met de ontwikkelingskosten. Een standaard 50 pk hybridesysteem maakt het plaatje af. De 680 pk vermogenslimiet moet met die combinatie makkelijk te halen zijn.

Recordaantal

Door BMW's deelname zal het veld van 2023 een record gaan evenaren. Met Ferrari, Toyota, Audi, Porsche, Peugeot, BMW en waarschijnlijk Alpine aan de start zullen er zeven fabrieksteams om de eindoverwinning gaan strijden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1989, tijdens de gloriedagen van het Group C-tijdperk.

Autosport
  • BMW, Markus Flasch via Instagram, Daimler AG