Aston Martin Valkyrie AMR Pro is net zo snel als Formule 1

De omgebouwde Le Mans-racer is volgens de Britten net zo snel als de dienstwagen van Sebastian Vettel en Lance Stroll.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro is net zo snel als Formule 1

Vorige week schreven we nog over de gelekte beelden van een extreem gelijnde variant van Aston Martin's Valkyrie hypercar. Met de originele AMR Pro-variant uit 2018 in het achterhoofd vonden we het moeilijk om de auto in het plaatje te passen.

Vandaag is er vanuit Gaydon echter meer duidelijkheid gekomen. De super-Valkyrie is namelijk niets meer of minder dan de productieversie van de neongele wagen die destijds op de Autosalon van Geneve werd getoond.

XX

De grote veranderingen zijn niet zomaar updates die Aston Martin uit verveling op de auto geplakt heeft tijdens alle vertragingen. De productieversie van de AMR Pro heeft namelijk een compleet andere basis dan het origineel. Met de versie uit 2018 probeerde het merk alles uit de standaard Valkyrie te halen, een aanpak vergelijkbaar met Ferrari's XX-concept.

Le Mans Hypercar

De definitieve Valkyrie AMR Pro is echter gebaseerd op een volbloed racer. In 2019 startte Aston Martin met de ontwikkeling van een Le Mans Hypercar gerelateerd aan de Valkyrie. Het project strandde echter toen Aston Martin richting een faillissement begon te glijden.

Tegen de tijd dat een consortium onder leiding van Lawrence Stroll het merk overnam waren de regels voor LMH al veranderd. Door een nieuwe vermogenslimiet van 680 pk was de 1100 pk Valkyrie opeens ongeschikt. Bovendien kreeg het Formule 1-project voorrang.

Senna

De Aston Martin LMH had echter teveel geld gekost om zomaar te laten vallen. Daarom werd besloten dat de racer een tweede leven zou krijgen als de AMR Pro. Toevallig heeft de Valkyrie daarmee bijna dezelfde geschiedenis als de McLaren Senna. In tegenstelling tot die auto is de AMR Pro echter niet bedoeld voor straatgebruik.

Non-hybride

Dankzij een compleet herzien aerodynamisch pakket ontwikkeld door Red Bull-ontwerper Adrian Newey produceert de AMR Pro twee keer zoveel downforce als de straatauto. Een verlengde wielbasis en grotere spoorbreedte maken de auto bovendien stabieler.

Door het weglaten van het hybride-systeem is de auto ook nog eens veel lichter. Het vermogen is daarbij natuurlijk wel iets gedaald: de 6,5 liter, 11.000 rpm Cosworth V12 produceert 1013 pk, 163 minder dan de standaard auto.

Ongelimiteerd

Van die vermogensreductie zul je echter weinig merken in de AMR Pro. Doordat de auto niet meer hoeft te voldoen aan de regeltjes van de FIA zijn extreme prestaties mogelijk. Met de volledig vrije invulling van de aerodynamica, grondige gewichtsbesparing en een ongelimiteerde V12 is Aston Martin er zeker van dat de Valkyrie AMR Pro de Formule 1-wagen van het merk bij kan houden.

42 stuks

Uiteraard komt de AMR Pro in een beperkte oplage op de markt. Aston Martin is van plan veertig productieversies te fabriceren, plus twee prototypes. We gaan er vanuit dat alle 42 gewoon te koop zijn.

Zoals je mag verwachten van een hyper-exclusieve track day special hebben klanten de mogelijkheid om een volledig verzorgd evenement bij te wonen. Net als bij de Ferrari Corsa Clienti circuitdagen kunnen Valkyrie AMR Pro eigenaren het in alle rust en luxe tegen elkaar opnemen op een select aantal FIA-circuits.

De levering van de nieuwe Valkyrie AMR Pro moet in het vierde kwartaal van dit jaar beginnen.

Cargasm
  • Aston Martin