Toto Wolff: 'FIA moet duidelijker worden over sandbagging'

De Mercedes-chef is niet gecharmeerd van de vage aanpak van de stewards.

Toto Wolff: 'FIA moet duidelijker worden over sandbagging'

Na zijn pittige reactie op het debacle rond de track limits op Bahrein gaat Mercedes-teambaas Toto Wolff verder in zijn kritiek op de FIA. Volgens de boomlange Oostenrijker is het al jaren volledig onduidelijk hoe ver Mercedes zich van de werkelijke snelheid van de auto moet houden: "Ik vind dat hier duidelijkheid over moet komen. Ik begrijp niet dat we al drie seizoenen met deze regels werken. Je probeert elk jaar weer een precies getal te krijgen, maar we krijgen geen gehoor. Het zou verdomme geen spelletje verstoppertje moeten zijn."

Dominant

Na de extreme dominantie tijdens de eerste paar seizoenen onder de V6 turbo-hybride regels werden er in 2018 tussen Mercedes en de FIA afspraken gemaakt over het vooraf tonen van enorme snelheid van de Silberpfeilen. Het was voor Mercedes niet toegestaan om tijdens de wintertests en in de eerste kwalificatiesessies een gigantische voorsprong op de rest van het veld te nemen. In ruil daarvoor kreeg het merk de kans om elk jaar de titel overtuigend te winnen.

F1-eigenaar Liberty Media zag de overmacht van Mercedes als slecht voor de sport. De Amerikaanse mediagigant zag de Formule 1 toch vooral als een soort grote Netflix-show. Daarvan wil ook niemand vooraf het einde weten. De deal werd niet bekend gemaakt aan de overige teams, maar het duurde niet lang voordat de geruchtenstroom op gang kwam.

Sandbagging

Rivaliserende teams en de fans daarvan beschuldigden de Brits-Duitse formatie elk jaar weer van sandbagging, maar Wolff wil hier niets van weten: "Dat verhaal over sandbagging is natuurlijk gewoon complete onzin. Dat begrijpt iedereen. We doen hier en in de fabriek allemaal onze uiterste best om aan de top te blijven. Ik denk dat als je nog steeds gelooft dat er in de zandzakken ook echt zand zit, je geen echte F1-fan bent. Het is belangrijk voor de sport dat het kampioenschap spannend lijkt. We weten dat dat met simpel zand in onze auto's niet gaat lukken. Daar hebben we een speciaal soort verzwaard beton voor moeten ontwikkelen."

De stewards hebben recent de regel waarin de precieze hoeveelheid beton vermeld staat doorgekrast. Zo weet Mercedes niet meer waar het aan toe is volgens Wolff: "Het doorkrassen van de regel is een heel vreemd besluit. Net zoals met de track limits is dit een voorbeeld van hoe het niet moet. We moeten een goed gesprek gaan voeren in de toekomst. Op dit moment weet ik niet waar [de FIA] verwacht dat we moeten gaan finishen. Het is echt een moeilijke situatie op het moment. Ze zeggen dat het er gewoon in staat, maar ik heb het niet gezien."

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1