Dit zijn alle Hypercars die dit jaar meestrijden in het WEC

Het World Endurance Championship gaat dit jaar een nieuw tijdperk in met de creatie van een tweeledige Hypercar-klasse. We zetten de uitdagers voor 2023 even op een rij.

Dit zijn alle Hypercars die dit jaar meestrijden in het WEC

Dit seizoen breekt er een nieuw tijdperk aan in het World Endurance Championship. Na jaren gesteggel over de reglementen wordt de Le Mans Hypercar categorie eindelijk compleet gemaakt. De LMH-machines van de FIA krijgen namelijk gezelschap van de veel goedkopere LMDh-wagens uit de Amerikaanse IMSA. Beide smaken vallen volgens de Fransen echter onder de Le Mans Hypercar-vlag. Duidelijk.

Met een vermogenslimiet van eerst 680 en later 700 pk en een GT3-achtige Balance of Performance doet de FIA een poging om het prestatieniveau tussen LMDh, hybride LMH, non-hybride LMH en vierwielaangedreven hybride LMH-gelijk te trekken. Drie fabrieksteams, vier privateers en in totaal dertien auto's zullen onder dat systeem dit jaar om de titel gaan vechten. Dit zijn de uitdagers voor 2023.

Toyota GR010 Hybrid

De GR010 is inmiddels een vaste waarde in de hypercarwereld. De wagen was in 2021 de eerste van de nieuwe generatie Le Mans Hypercars, een versimpelde, goedkopere variant van de oude LMP1-klasse. Vanwege meerdere drastische reglementswijzigingen moest Toyota het noodgedwongen conservatief aanpakken, maar de GR010 werd door het gebrek aan tegenstand alsnog een razend succes.

In 2021 won de wagen alle zes races en uiteraard de titel. Het jaar erop kwamen daar nog vier overwinningen en een tweede titel bij. Nu het veld uitgebreid is tot 13 capabele machines mag de inmiddels alweer twee jaar oude machine zijn borst echter natmaken. De GR010 wordt aangedreven door een 3,5 liter twin turbo V6 met hybride assistentie en is de enige auto in het veld met vierwielaandrijving. Het systeem schakelt echter pas vanaf 120 kilometer per uur in.

Toyota zet net als voorgaande seizoenen twee auto's in, met voomalige IndyCar coureur Mike Conway, voormalig F1-coureur Kamui Kobayashi en WTCC-kampioen Jose Maria Lopez in de nummer 7, en voormalig F1-coureurs Sebestien Buemi en Brendon Hartley naast Super GT-kampioen Ryo Hirakawa in de #8.

Peugeot 9X8

Peugeot's radicale 9X8 is de eerste Hypercar die volledig gebruik maakt van de vrijheid van de nieuwe reglementen. In tegenstelling tot Toyota en Glickenhaus hadden de Fransen immers een jaartje extra om te wachten op stabiliteit vanuit de FIA. Voor de opvolger van de illustere 908 HDi FAP besloot Peugeot Sport een nieuwe weg in te slaan door een auto zonder echte achtervleugel te produceren.

Dat format werd mogelijk gemaakt door het systeem van aerodynamische credits binnen de Hypercar-reglementen. Elke auto moet aan een bepaalde drag en downforce-waarde voldoen, hoe de auto op dat bedrag komt maakt echter niet uit. De 9X8 ontwikkelt zijn downforce voornamelijk via de vloer, waardoor een grote achtervleugel overbodig werd.

De 9X8 wordt aangedreven door een 2,6 liter twin turbo V6 met hybride assistentie. In tegenstelling tot de Toyota wordt echter alleen de achteras aangedreven.

Na een wisselvallig half seizoen in 2022 hoopt Peugeot de kinderziektes onder de knie gekregen te hebben. Opnieuw zet het merk twee auto's in, met LMP-specialist Mikkel Jensen,en voormalig F1-coureurs Paul di Resta en Jean-Eric Vergne in de #93, en ex Audi LMP1-rijder Loīc Duval, LMP-specialisten Gustavo Menezes en Nico Müller in de #94.

Ferrari 499P

De grote klapper van het 2023-seizoen is de terugkeer van Ferrari. Het illustere merk strijdt voor het eerst als fabrieksteam mee sinds 1973, precies vijftig jaar geleden. Het nieuwe strijdwapen van de Scuderia luistert naar de aanduiding 499P, wat staat voor 499 cc per cilinder en Prototype.

Onder de enorme vin van de bolide vinden we in basis dezelfde 2,9 liter twin turbo V6 die dienst doet in de nieuwe 296 GT3-machine, uiteraard voorzien van hybride assistentie.

Ferrari zet twee exemplaren van de 499P in onder de vlag van AF Corse, het lang dienende GTE-team. De #50 komt in handen van F2-coureur Antonio Fuoco, GTE-coureur Miguel Molina en GT-coureur Nicklas Nielsen (#50), terwijl GTE coureurs James Calado en Alessandro Pier Guidi worden vergezeld door ex F1-coureur Antonio Giovinazzi voor de #51.

Glickenhaus SCG 007 LMH

Toyota had het al moeilijk met de instabiele regels, maar voor het veel kleinere Scuderia Cameron Glickenhaus viel de chaos bij de FIA extra zwaar. Een motordeal met Alfa Romeo werd afgeblazen toen Aston Martin vermogens van 1000+ pk eiste, waardoor het team noodgedwongen WRC-specialisten Pipo Moteurs vroegen een gloednieuwe V8 te bouwen. Toen Aston Martin's LMH project implodeerde bleef Glickenhaus met de gebakken peren (en een veel te sterke en dure motor) zitten nadat de FIA opeens een vermogenslimiet van 680 pk instelde.

Het resultaat van alle strubbelingen was de SCG 007 LMH, in 2021 de enige non-hybride Hypercar. De wagen wordt aangedreven door een 3,5 liter twin turbo V8 losjes gebaseerd op twee Pipo Moteurs WRC-viercilinders. De 007 debuteerde halverwege het seizoen van 2021 en moest vaak zijn meerdere erkennen in de Toyota's en de bijna antieke LMP1 van Alpine. het eerste podium kwam pas bij de eerste race van 2022 op Sebring. Een tweede podium op Le Mans bekroonde het harde werk van het piepkleine team.

Om kosten te besparen is Glickenhaus voor 2023 afgeschaald naar een enkele auto. Afgezien van alleskunner Romain Dumas zijn de coureurs voor #708 nog niet bekend.

Vanwall Vandervell 680 Gibson

Vanwall? Jazeker, het oude Britse racemerk en allereerste F1-constructeurskampioen keert dit jaar terug in de autosport met dank ByKolles, het team van voormalig Jordan, Midland, Spyker, Force India en HRT-teambaas Colin Kolles. De Vandervell 680 is vernoemd naar Vanwall-oprichter Tony Vandervell en de originele pk-limiet ingesteld door de FIA.

Uiteraard hebben het team en de auto verder niets met Vanwall van doen. De Vandervell 680 zagen we in 2020 immers al onder de naam ByKolles PMC Project LMH. Na twee valse starts in 2021 en 2022 heeft het team onder de Vanwall-naam alsnog een plekje op de WEC-grid weten te bemachtigen.

De wagen wordt aangedreven door een 4,5 liter natuurlijk ademende flatplane V8 van Gibson Technology, de hofleverancier van de LMP2-klasse. Dezelfde motor werd met succes gebruikt in Rebellion R-13 LMP1 die Alpine later omdoopte tot Hypercar. Net als de Glickenhaus beschikt de Vanwall niet over een hybride systeem.

Vanwall zet voor 2023 een enkele auto in voor Formula Renault 3.5 kampioen Tom Dillman, negenvoudig WTCR-winnaar Esteban Guerreri en ene Jacques Villeneuve, wereldkampioen Formule 1 in 1997. Het is te hopen dat de lacherige reputatie van ByKolles het Vanwall-project niet zal achtervolgen.

Cadillac V-LMDh

De Cadillac V-LMDh is een van de eerste machines in de nieuwe Le Mans Daytona h-klasse. Ja, dat lees je goed, tot nu toe heeft niemand bedacht waar dat laatste kleine lettertje officieel voor moet staan.

In typische Amerikaanse stijl beschikt de V-LMDh over een vette 5,5 liter V8. Het is echter niet de ouderwetse LS/LT-variant waar we inmiddels zo aan gewend zijn. De Cadillac leent zijn motor namelijk van de Corvette Z06, wat vier kleppen per cilinder en dubbele bovenliggende nokkenassen betekent. In de neus van de Caddy vinden we een gestandaardiseerd hybride systeem van Bosch, Williams Advanced Engineering en Xtrac dat 50 pk levert.

Cadillac doet het in 2023 rustig aan met een enkele auto voor ex Porsche IMSA-coureur Earl Bamber en IMSA DPi-coureurs Alex Lynn en Richard Westbrook.

Porsche 963

De tweede en laatste nieuwe LMDh voor 2023 is een hele belangrijke. Met de 963 keert Porsche namelijk terug in de topklasse van de langeafstandsracerij na de succesreeks met de 919 Hybrid tussen 2015 en 2017. Belangrijker is dat er dit keer geen sprake is van een fabrieksteam. Net zoals in het Group C-tijdperk met de 962 hebben de Duitsers namelijk een handel in topklasse prototypes opgezet. De 963 zal daarom alleen gezien worden in de kleuren van klantenteams.

In tegenstelling tot de geavanceerde en hopeloos ingewikkelde 919 Hybrid krijgt de 963 een relatief bescheiden aandrijflijn mee. Achter de coureur vinden we namelijk de 4,6 liter flatplane V8 die dienst deed in de 918 Spyder, maar dit keer voorzien van twee turbo's. Diezelfde motor domineerde in 3,4 liter natuurlijk ademende vorm de LMP2-categorie en het IMSA kampioenschap in de staart van de RS Spyder. Net als de Cadillac heeft de Porsche het standaard Bosch/WAE/Xtrac hybride systeem aan boord.

In 2023 hebben drie Porsche-klantenteams zich aangemeld bij het WEC: IMSA's Penske Motorsport en voormalige LMP2-teams Herz Team Jota en Proton Competition.

Penske Motorsport #5
Dane Cameron (IMSA)
Michael Christensen (GTE)
Fred Makowiecki (IMSA)

Penske Motorsport #6
Kevin Estre (GTE)
Andre Lotterer (ex-F1, 3x Le Mans winnaar, WEC kampioen)
Laurens Vanthoor (IMSA)

Hertz Team Jota #38
Antonio Felix da Costa (Formule E kampioen)
Will Stevens (ex-F1)
Ye Yifei (Le Mans Series kampioen)

Proton Competition #99
Gianmari Bruni (GTE)
TBA
TBA

Autosport
  • Toyota, Peugeot, Ferrari, Scuderia Cameron Glickenhaus, ByKolles, Cadillac, Porsche.