Ik wil een elektrische auto kopen: wat zijn mijn opties?

Wie in de markt is voor een elektrische auto krijgt langzaamaan te maken met keuzestress: nooit eerder was het aanbod zo breed en gevarieerd. Tegelijkertijd zijn EV's nog steeds niet echt goedkoop, maar het gaat de goede kant op. Autobahn zet alle modellen op een rijtje, inclusief prijs.

Renault Zoe

Disclaimer: de peildatum voor de prijzen in dit topic ligt eind 2019. Het is mogelijk, maar niet heel waarschijnlijk, dat de prijzen tussentijds gewijzigd zijn. Indien er meer dan twee uitrustingsniveaus van dezelfde auto worden aangeboden, worden de prijzen van het goedkoopste en het duurste model genoemd. Prijzen die in november en december bekend zijn gemaakt zijn toegevoegd.

Wie zakelijk elektrisch rijdt, betaalde vorig jaar 4% bijtelling over de cataloguswaarde van de auto tot een bedrag van €50.000. Vanaf januari is dit 8 procent, met een plafond van €45.000. Met de opvulling van de lage prijsregionen wordt het echter wellicht voor de particuliere rijder ook interessant om elektrisch te rijden. Bij de goedkoopste modellen moeten wel concessies gedaan worden qua ruimte.

Vanafprijs < €30.000

Vanafprijs €30.000 - €45.000

Vanaf hier komen we in het bereik waar de 8% bijtelling ophoudt. Over het bedrag boven de €45 duizend moet 22% bijtelling worden betaald.

Vanafprijs > €45.000